News Posts List

[Basın Bulteni] Istanbul “Kültür Başkenti” olarak New York’ta kutlandı

10/09/2008

 
New York, NY – Cuma, 10 Ekim, 2008 –  Monaco’nun Istanbul Başkonsolosu ve “Kültür Başkenti Istanbul” eserinin yazarı Tuna Köprülü The American Turkish Society (ATS-Amerikan Türk Cemiyeti)’nin New York’da düzenlediği gecede 70’i aşkın misafirle buluştu.

Türkiye BM Büyükelçisi Baki Ilkin; Monaco BM ve Washington Büyükelçisi Gilles Noghes ve Türkiye New York Başkonsolosu Mehmet Samsar’in yanısıra Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M. Koç’un misafir olarak katıldığı gecede iş dünyası, diplomasi ve külür alanlarından seçkin misafirler bulundu.  
 
Tuna Köprülü’yü takdim ederken yaptığı konuşmada, Büyükelçi Gilles Noghes Istanbul’dan ve kitaptan övgü ile bahsetti ve "Tuna Köprülü’yü emekleri ve kültürler arasında köprüler kurabilen önemli bir kişi olması sebebi ile saygı ile selamlıyorum” dedi. Aynı zamanda Tuna Köprülü’nun Monaco Prensi için bir kitap yazmakta olduğunu ekledi. Tuna Köprülü ise konuşmasında Istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş’ın  Istanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığını öğrendiğinde, kendisine elinde şehir ile ilgili yeterince kapsamlı bir kitap bulunmadığını, dolayısı ile kendisinden yeni bir kitap yazmasını rica ettiğini söyledi. Köprülü, “Avrupa Kültür Başkenti Istanbul’u Dünya Başkenti New York’ta tanıtmaktan mutluyum,” dedi. Gece de Mica Ertegün de kısa bir konuşma yaptı. Istanbul’dan övgü ile bahsederken “en romantik şehirlerden biridir” diyen Ertegün, Tuna Köprülü' nün Türkiye’nin başka şehirleri hakkında da böyle güzel eserler yaratmasını umduğunu söyledi. 2006 yılında vefat eden, Atlantic Records şirketinin kurucusu Ahmet Ertegün, Amerikan Türk Cemiyeti'nin uzun yıllar Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmüştü.  
 
2006 yılında Istanbul Büyükşehir Belediyesi katkıları ile gerçekleşen “Kültür Başkenti Istanbul” kitabı, Başkan Dr. Kadir Topbaş'in isteği üzerine, Tuna Köprülü tarafindan Istanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi sebebiyle yazılmıştır. Istanbul hakkındaki en kapsamlı eser olan kitap, şehrin tarihini detaylı olarak anlatmakta ve mimar ve fotograf sanatçısı Cemal Emden’in ilk defa yayınlanan, pek coğu kitap için özel olarak havadan çekilmiş fotograflarını içermektedir. 
 
 “Avrupa Kültür Başkenti” programı Avrupa şehirlerini kültürel olarak tanıtmak ve Avrupalıları bir araya getirmek üzere 1985 yılında başlamıştır. O zamandan beri AB Parlementosu tarafından 30’u aşkın şehir Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. Her yıl birden fazla şehre verilen onur, AB adayı ülkelerin şehirlerini de kapsamaktadır. 2010 yılında Istanbul’un yanısıra Essen (Almanya) and Pécs (Macaristan) şehirleri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçilmiştir. 
Tuna Köprülü, İzmir’de doğup Ankara'da büyüdü. Ankara Koleji'nden mezun olduktan sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisine devam etti. 1955 yılında Ertuğrul Köprülü'yle evlenerek 1966'da eşinin Washington Basın Ateşeliği'ne tayin edilmesiyle Amerika'ya gitti.   Diplomat eşi olarak Türkiye'nin tanıtımı amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulundu. 15 yıl süresince Beyaz Saray, ABD Kongresi, Dünya Bankası ve IMF 'yi izleyen Türk gazeteci olarak dört ABD başkanıyla dünyayı dolaştı.  Halen Washington'daki” National Press Club” (Milli Basın Kulübü) üyeliği devam ediyor. Washington'da 25 yıl kaldıktan sonra Türkiye'nin Monako Fahri Başkonsolosu oldu. Üstün hizmetlerinde dolayı Monako Prensi Rainier tarafından “Chevalier de St. Charles” liyakat nişanıyla ödüllendirildi. Yazarın yayımlanmış eserleri arasında; “Beyaz Saray Anılarım” (2002), “İstanbul'daki Yabancı Saraylar” (2005) ve “Kultur Baskenti Istanbul” (2006) bulunmaktadır. Yazar su anda “I. Albert’den II.Albert’e” isimli, Monaco’nun 100 yil arayla pek cok cevre projesinde liderlik eden iki Prens’i hakkinda bir eser uzerinde calismaktadir.
 
1949 yılında New York City'de kurulan Amerikan Türk Cemiyeti (ATS), Amerika ve Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel bağları güçlendirmek ve karşılıklı anlayışı güçlendirmek amacıyla kurulmuş en köklü sivil toplum kuruluşudur. Cemiyetin çalışmaları Türkiye ile ilgili meselelerde Amerikan toplumuna önemli bir bilgi kaynağı olmuştur. Son on yılda, hayır işlerine yönelik çalışmalarını artıran cemiyet, çeşitli uluslararası eğitim, sanat ve kültür programlarını da desteklemektedir.
 
###

Daha fazla bilgi ve fotograflar için +1.212.583.7614 numaralı telefondan The American Turkish Society Direktöru Selen Uçak’a ulaşabilirsiniz.

Neon CRM by Neon One